Chainlink

logo chainlinkChainlink er en desentralisert blockchain-protokoll som gir en pålitelig metode for å koble smarte kontrakter på blockchain-plattformer med eksterne datasentre.  Chainlink er også en kryptovaluta, og brukes som en betalingsmåte innenfor protokollen. Les mer om Chainlink.

Ønsker du å handle Chainlink? Du kan trade Chainlink og andre kryptovalutaer på alle handelsplassene i listen nedenfor. Sammenlign og finn beste stedet for deg å handle kryptovaluta.

 • Lånebeløp
  Enkel registrering
  Nedbetaling
  Mange betalingsmetoder
  Aldersgrense
  Trade ca 20 kryptovalutaer
  Trade kryptovalua med CFD-er
  Handel i mange ulike aktiva
  Teste med demo eller registrere med riktige penger
  En av de ledende handelsplassene for CFD-er.
  CFD service - 86% taper penger
 • Lånebeløp
  Enkel registrering
  Nedbetaling
  Avansert trading
  Aldersgrense
  Gire opp til 100x
  Meget brukervennlig
  Kjøp 16 kryptovalutaer direkte
  Enkelt og bytte mellom ulike kryptovalutaer
  Fokus er og gjøre det enkelt å trade kryptovalutaer. Sømløst bytte mellom ulike kryptovalutaer.
 • Lånebeløp
  Enkel registrering
  Nedbetaling
  Avansert trading
  Aldersgrense
  Gire opp til 100x
  Meget bra plattform for kryptotrading
  Handle kryptovaluta direkte
  Ledende på derivat & futurestrading for krypto
  Hvis du ønsker en avansert og profesjonell plattform for krypto er BitMEX perfekt.

For å forstå Chainlink kan det være lurt å forklare kort litt om blockchain og smarte kontrakter. Blockchain er en teknologi som brukes til å lagre og overføre digitale verdier på en sikker og desentralisert måte. Dette gjøres ved at transaksjoner lagres i blokker som kobles sammen i en kjede, derav navnet blockchain. Smarte kontrakter, på sin side, er digitale kontrakter som kan utføre automatiske handlinger når bestemte vilkår er oppfylt.

Chainlink er altså et nettverk som kobler smarte kontrakter på blockchain med data og hendelser som finner sted utenfor kjeden. Dette åpner opp for mange muligheter, som for eksempel at smarte kontrakter kan sjekke eksterne data som kurser på aksjer og valuta, temperaturer og værforhold, eller resultater fra sportseventer. På denne måten kan man lage dApps som er mer nyttige og avanserte enn de som bare kan bruke data som allerede finnes på blockchain.

For å gjøre dette på en sikker måte, bruker Chainlink et nettverk av noder som står for å samle inn data fra eksterne kilder og formidle den til smarte kontrakter. Disse nodene blir belønnet for å utføre denne tjenesten, og dette er også grunnen til at Chainlink har sin egen kryptovaluta. Nodene bruker denne valutaen til å betale for tjenester og til å belønne brukere som bidrar med data til nettverket. På denne måten fungerer Chainlink som en desentralisert markedsplass for data, hvor smarte kontrakter kan få tilgang til pålitelige og sikre data fra en rekke kilder.

chainlink bilde 1

Hvordan kjøpe Chainlink?

Det er flere måter å kjøpe Chainlink på, avhengig av hvilken type kryptovaluta du har og hvilke tjenester du vil bruke, som for eksempel hos BlueDot, eToroCoinSmart eller BitMEX. Da eier du kryptovalutaen direkte. Dette er den beste måten å investere på lang sikt. Her er noen mulige steg du kan følge for å kjøpe Chainlink:

 1. Opprett en kryptovaluta-lommebok: For å kjøpe Chainlink, må du først opprette en lommebok som støtter kryptovaluta. Det finnes mange forskjellige typer lommebøker, både på nett og som apper til mobilen, så det kan være lurt å undersøke emnet videre og finne en lommebok som passer best for dine behov.
 2. Finn en kryptovaluta-utveksling: Når du har en lommebok, kan du lete etter en kryptovaluta-utveksling som tilbyr Chainlink. Det finnes mange forskjellige utvekslinger, så det kan være lurt å undersøke emnet videre og sammenligne tilbudene for å finne den som passer best for dine behov.
 3. Kjøp en annen kryptovaluta: Når du har funnet en utveksling, kan du kjøpe en annen kryptovaluta, som for eksempel Bitcoin eller Ethereum, og overføre den til din lommebok. Dette kan du gjøre ved å bruke en bankoverføring, et kredittkort eller en annen betalingsmetode som støttes av utvekslingen.
 4. Kjøp Chainlink: Når du har kjøpt en annen kryptovaluta og overført den til din lommebok, kan du kjøpe Chainlink ved å gå til en tjeneste som tilbyr denne kryptovalutaen. Dette kan være en utveksling, en markedsplass eller en annen type tjeneste som støtter Chainlink. Du kan da bruke den andre kryptovalutaen du kjøpte tidligere til å kjøpe Chainlink.
 5. Lagre Chainlink: Når du har kjøpt Chainlink, kan du lagre den i din lommebok. Dette gir deg mulighet til å bruke den, selge den eller handle med den på en fremtidig dato. Det er viktig å huske at lommebøker kan bli mistet eller stjålet, så det kan være lurt å sikre lommeboken din med en sterk passord og eventuelt en to-faktor-autentisering.

Styrker og muligheter

Chainlink har mange styrker og muligheter, og det kan være et nyttig verktøy for mange brukere av blockchain og smarte kontrakter. Noen av de viktigste styrkene og mulighetene til Chainlink inkluderer:

 • Desentralisering: Chainlink er et desentralisert nettverk, noe som betyr at det ikke er avhengig av en sentral aktør eller en enkelt server. Dette gir økt sikkerhet og pålitelighet, da det ikke er en enkel sårbarhet som kan utnyttes av angripere.
 • Pålitelighet: Chainlink bruker en nettverk av noder til å samle inn data fra eksterne kilder. Disse nodene blir belønnet for å levere pålitelige og sikre data, og dette bidrar til at smarte kontrakter som bruker Chainlink kan være trygge og pålitelige.
 • Skalerbarhet: Chainlink kan skaleres opp eller ned etter behov, avhengig av hvor mange smarte kontrakter som bruker tjenesten. Dette gir økt fleksibilitet og muliggjør at dApps kan vokse og utvikle seg over tid.
 • Åpenhet: Chainlink er et åpent nettverk, noe som betyr at alle kan delta og bidra til utviklingen av tjenesten. Dette gir økt transparens og tillit, da alle kan se hvordan nettverket fungerer og hva det brukes til.
 • Fleksibilitet: Chainlink kan brukes til å koble smarte kontrakter med en rekke forskjellige typer data og hendelser. Dette gir økt fleksibilitet og muliggjør at dApps kan lages for en rekke forskjellige formål og bruksområder.

Som du kan se, har Chainlink mange styrker og muligheter. Hvis du vil vite mer om hvordan tjenesten kan brukes, kan det være lurt å undersøke emnet videre og se på eksempler på dApps som bruker Chainlink.

chainlink blockchain

Hvilke dApps bruker Chainlink?

Det finnes mange forskjellige dApps, eller desentraliserte applikasjoner, som bruker Chainlink. Dette avhenger av hvilke typer blockchain-plattformer og smarte kontrakter som brukes, og hva slags data og hendelser som er relevante for dAppen. Her er noen eksempler på dApps som bruker Chainlink:

 • DeFi-lån: Chainlink kan brukes til å koble smarte kontrakter som gir lån basert på kryptovaluta med eksterne data om kurser og markedsverdier. Dette gir økt pålitelighet og sikkerhet for långivere og låntakere.
 • Betalingssystemer: Chainlink kan brukes til å koble smarte kontrakter som håndterer betalinger med eksterne data om kurser og valutakonverteringer. Dette gir økt fleksibilitet og brukervennlighet for dApps som tilbyr betalingsløsninger.
 • Økonomiske derivater: Chainlink kan brukes til å koble smarte kontrakter som håndterer derivater med eksterne data om markedsverdier og risikoer. Dette gir økt nøyaktighet og pålitelighet for dApps som tilbyr derivater basert på kryptovaluta.
 • Vær- og miljødata: Chainlink kan brukes til å koble smarte kontrakter som håndterer forsikringer eller annen type avtaler med eksterne data om værforhold og miljøvariabler. Dette gir økt nøyaktighet og pålitelighet for dApps som tilbyr slike tjenester.

Som du kan se, er det mange forskjellige dApps som kan bruke Chainlink. Dette er bare noen få eksempler, og det finnes mange andre muligheter for hvordan Chainlink kan brukes i desentraliserte applikasjoner.

Svakheter

Det er vanskelig å si med sikkerhet hva svakhetene til Chainlink er, siden dette avhenger av hvilken type bruker og hva man ser på som en svakhet. Likevel kan det være lurt å nevne noen mulige utfordringer og begrensninger som kan være relevante å vurdere.

En mulig svakhet med Chainlink er at det kan være komplisert å sette opp og bruke. For å bruke Chainlink, må man først opprette en smart kontrakt på en blockchain-plattform, og deretter koble denne kontrakten til et Chainlink-nettverk. Dette kan være en utfordring for brukere som ikke har erfaring med å programmere smarte kontrakter eller å bruke blockchain.

En annen mulig svakhet er at Chainlink avhenger av at nodene i nettverket fungerer som forventet. Hvis nodene ikke leverer data på en pålitelig måte, eller hvis de blir angrepet av cyberkriminelle, kan dette påvirke ytelsen til smarte kontrakter som bruker Chainlink. Dette kan føre til at dApps blir mindre pålitelige og brukervennlige.

En tredje mulig svakhet er at Chainlink avhenger av at det finnes nok nodetjenere som vil delta i nettverket. Hvis det ikke er nok nodetjenere, kan dette begrense kapasiteten til Chainlink og føre til at transaksjoner blir tregere og mindre pålitelige. Det kan også føre til at brukere må betale høyere avgifter for å bruke tjenesten.

Disse svakhetene er selvsagt ikke nødvendigvis de eneste eller de viktigste svakhetene ved å bruke Chainlink. Det er også viktig å nevne at Chainlink har mange styrker og muligheter, og at det kan være et nyttig verktøy for mange brukere av blockchain og smarte kontrakter.

Lignende tjenester/kryptovalutaer

Det finnes en rekke tjenester/kryptovalutaer som ligner på Chainlink, selv om de kan variere noe i hvordan de fungerer og hva de tilbyr. Her er noen eksempler på tjenester/kryptovalutaer som ligner på Chainlink:

 • Ethereum: Ethereum er en kryptovaluta som bruker en blockchain-plattform som gir brukerne mulighet til å lage og bruke smarte kontrakter. Den gir støtte for mange forskjellige typer dApps, og den kan brukes til å håndtere en rekke forskjellige typer transaksjoner og data.
 • EOS: EOS er en kryptovaluta som bruker en blockchain-plattform som gir brukerne mulighet til å lage og bruke smarte kontrakter. Den gir støtte for mange forskjellige typer dApps, og den har en skalerbar arkitektur som gir økt hastighet og ytelse.
 • TRON: TRON er en kryptovaluta som bruker en blockchain-plattform som gir brukerne mulighet til å lage og bruke smarte kontrakter. Den gir støtte for mange forskjellige typer dApps, og den har en åpen og desentralisert arkitektur som gir økt transparens og tillit.
 • Cardano: Cardano er en kryptovaluta som bruker en blockchain-plattform som gir brukerne mulighet til å lage og bruke smarte kontrakter. Den gir støtte for mange forskjellige typer dApps, og den har en forskningsbasert og akademisk tilnærming som gir økt sikkerhet og pålitelighet.
 • Oraclize: Oraclize er en tjeneste som tilbyr tilkobling til eksterne data og hendelser for smarte kontrakter. Den bruker en nettverk av noder og bruker bevis på arbeid for å sikre påliteligheten til dataene.
 • Bancor: Bancor er en tjeneste som gir brukerne mulighet til å konvertere mellom forskjellige kryptovalutaer på en automatisert måte. Den bruker smarte kontrakter og bevis på likviditet for å sikre at konverteringene skjer på en pålitelig og sikker måte.
 • Augur: Augur er en tjeneste som gir brukerne mulighet til å lage og delta i markedsprediksjoner basert på kryptovaluta. Den bruker smarte kontrakter og bevis på rapport for å sikre at prediksjonene blir håndtert på en rettferdig og pålitelig måte.
 • Uniswap: Uniswap er en tjeneste som gir brukerne mulighet til å lage og handle med automatiserte markedsplasser for kryptovaluta. Den bruker smarte kontrakter og bevis på likviditet for å sikre at markedsplassene fungerer på en pålitelig og sikker måte.

Disse tjenestene/kryptovalutaene er bare noen få eksempler, og det finnes mange andre tjenester som ligner på Chainlink. Hvis du vil vite mer om dette, kan det være lurt å undersøke emnet videre og sammenligne tjenestene med hverandre for å finne den som passer best for dine behov.

faq om chainlink

FAQ

 • Hva er Chainlink?

  Chainlink er en kryptovaluta og en blockchain-plattform som gir brukerne mulighet til å lage og bruke smarte kontrakter. Den bruker et nettverk av noder for å samle inn data fra eksterne kilder, og den gir støtte for mange forskjellige typer dApps.

 • Hvordan fungerer Chainlink?

  Chainlink fungerer ved at brukere oppretter smarte kontrakter på en blockchain-plattform, og deretter kobler denne kontrakten til et Chainlink-nettverk. Nodene i nettverket samler inn data fra eksterne kilder, og de leverer denne dataen til smarte kontrakter som trenger den.

 • Hva er fordelene med å bruke Chainlink?

  Fordelene med å bruke Chainlink inkluderer økt sikkerhet, pålitelighet, skalerbarhet, åpenhet og fleksibilitet. Dette gjør at dApps som bruker Chainlink kan være trygge, pålitelige, fleksible og brukervennlige.

 • Hva er bakdelen med å bruke Chainlink?

  En mulig bakdel med å bruke Chainlink er at det kan være komplisert å sette opp og bruke. Det kan også være en utfordring å sikre at nodene i nettverket fungerer som forventet, og det kan være avhengig av at det finnes nok nodetjenere som vil delta i nettverket.

 • Hvilke lignende tjenester finnes det?

  Det finnes en rekke lignende tjenester som Oraclize, Bancor, Augur og Uniswap. Disse tjenestene tilbyr tilkobling til eksterne data og hendelser for smarte kontrakter, og de bruker smarte kontrakter og bevis for å sikre påliteligheten og sikkerheten til transaksjonene.

Close Bitnami banner
Bitnami