Ved å fortsette bruken av denne nettsiden, godtar du våre retningslinjer for bruk og lagring av data( i tråd med GDPR).
Les mer om våre retningslinjer

Chainlink

logo chainlinkChainlink er en desentralisert blockchain-protokoll som gir en pålitelig metode for å koble smarte kontrakter på blockchain-plattformer med eksterne datasentre.  Chainlink er også en kryptovaluta, og brukes som en betalingsmåte innenfor protokollen. Les mer om Chainlink.

Ønsker du å handle Chainlink? Du kan trade Chainlink og andre kryptovalutaer på alle handelsplassene i listen nedenfor. Sammenlign og finn beste stedet for deg å handle kryptovaluta.

For å forstå Chainlink kan det være lurt å forklare kort litt om blockchain og smarte kontrakter. Blockchain er en teknologi som brukes til å lagre og overføre digitale verdier på en sikker og desentralisert måte. Dette gjøres ved at transaksjoner lagres i blokker som kobles sammen i en kjede, derav navnet blockchain. Smarte kontrakter, på sin side, er digitale kontrakter som kan utføre automatiske handlinger når bestemte vilkår er oppfylt.

Chainlink er altså et nettverk som kobler smarte kontrakter på blockchain med data og hendelser som finner sted utenfor kjeden. Dette åpner opp for mange muligheter, som for eksempel at smarte kontrakter kan sjekke eksterne data som kurser på aksjer og valuta, temperaturer og værforhold, eller resultater fra sportseventer. På denne måten kan man lage dApps som er mer nyttige og avanserte enn de som bare kan bruke data som allerede finnes på blockchain.

For å gjøre dette på en sikker måte, bruker Chainlink et nettverk av noder som står for å samle inn data fra eksterne kilder og formidle den til smarte kontrakter. Disse nodene blir belønnet for å utføre denne tjenesten, og dette er også grunnen til at Chainlink har sin egen kryptovaluta. Nodene bruker denne valutaen til å betale for tjenester og til å belønne brukere som bidrar med data til nettverket. På denne måten fungerer Chainlink som en desentralisert markedsplass for data, hvor smarte kontrakter kan få tilgang til pålitelige og sikre data fra en rekke kilder.

chainlink bilde 1

Hvordan kjøpe Chainlink?

Det er flere måter å kjøpe Chainlink på, avhengig av hvilken type kryptovaluta du har og hvilke tjenester du vil bruke, som for eksempel hos BlueDot, eToroCoinSmart eller BitMEX. Da eier du kryptovalutaen direkte. Dette er den beste måten å investere på lang sikt. Her er noen mulige steg du kan følge for å kjøpe Chainlink:

  1. Opprett en kryptovaluta-lommebok: For å kjøpe Chainlink, må du først opprette en lommebok som støtter kryptovaluta. Det finnes mange forskjellige typer lommebøker, både på nett og som apper til mobilen, så det kan være lurt å undersøke emnet videre og finne en lommebok som passer best for dine behov.
  2. Finn en kryptovaluta-utveksling: Når du har en lommebok, kan du lete etter en kryptovaluta-utveksling som tilbyr Chainlink. Det finnes mange forskjellige utvekslinger, så det kan være lurt å undersøke emnet videre og sammenligne tilbudene for å finne den som passer best for dine behov.
  3. Kjøp en annen kryptovaluta: Når du har funnet en utveksling, kan du kjøpe en annen kryptovaluta, som for eksempel Bitcoin eller Ethereum, og overføre den til din lommebok. Dette kan du gjøre ved å bruke en bankoverføring, et kredittkort eller en annen betalingsmetode som støttes av utvekslingen.
  4. Kjøp Chainlink: Når du har kjøpt en annen kryptovaluta og overført den til din lommebok, kan du kjøpe Chainlink ved å gå til en tjeneste som tilbyr denne kryptovalutaen. Dette kan være en utveksling, en markedsplass eller en annen type tjeneste som støtter Chainlink. Du kan da bruke den andre kryptovalutaen du kjøpte tidligere til å kjøpe Chainlink.
  5. Lagre Chainlink: Når du har kjøpt Chainlink, kan du lagre den i din lommebok. Dette gir deg mulighet til å bruke den, selge den eller handle med den på en fremtidig dato. Det er viktig å huske at lommebøker kan bli mistet eller stjålet, så det kan være lurt å sikre lommeboken din med en sterk passord og eventuelt en to-faktor-autentisering.

Styrker og muligheter

Chainlink har mange styrker og muligheter, og det kan være et nyttig verktøy for mange brukere av blockchain og smarte kontrakter. Noen av de viktigste styrkene og mulighetene til Chainlink inkluderer:

Som du kan se, har Chainlink mange styrker og muligheter. Hvis du vil vite mer om hvordan tjenesten kan brukes, kan det være lurt å undersøke emnet videre og se på eksempler på dApps som bruker Chainlink.

chainlink blockchain

Hvilke dApps bruker Chainlink?

Det finnes mange forskjellige dApps, eller desentraliserte applikasjoner, som bruker Chainlink. Dette avhenger av hvilke typer blockchain-plattformer og smarte kontrakter som brukes, og hva slags data og hendelser som er relevante for dAppen. Her er noen eksempler på dApps som bruker Chainlink:

Som du kan se, er det mange forskjellige dApps som kan bruke Chainlink. Dette er bare noen få eksempler, og det finnes mange andre muligheter for hvordan Chainlink kan brukes i desentraliserte applikasjoner.

Svakheter

Det er vanskelig å si med sikkerhet hva svakhetene til Chainlink er, siden dette avhenger av hvilken type bruker og hva man ser på som en svakhet. Likevel kan det være lurt å nevne noen mulige utfordringer og begrensninger som kan være relevante å vurdere.

En mulig svakhet med Chainlink er at det kan være komplisert å sette opp og bruke. For å bruke Chainlink, må man først opprette en smart kontrakt på en blockchain-plattform, og deretter koble denne kontrakten til et Chainlink-nettverk. Dette kan være en utfordring for brukere som ikke har erfaring med å programmere smarte kontrakter eller å bruke blockchain.

En annen mulig svakhet er at Chainlink avhenger av at nodene i nettverket fungerer som forventet. Hvis nodene ikke leverer data på en pålitelig måte, eller hvis de blir angrepet av cyberkriminelle, kan dette påvirke ytelsen til smarte kontrakter som bruker Chainlink. Dette kan føre til at dApps blir mindre pålitelige og brukervennlige.

En tredje mulig svakhet er at Chainlink avhenger av at det finnes nok nodetjenere som vil delta i nettverket. Hvis det ikke er nok nodetjenere, kan dette begrense kapasiteten til Chainlink og føre til at transaksjoner blir tregere og mindre pålitelige. Det kan også føre til at brukere må betale høyere avgifter for å bruke tjenesten.

Disse svakhetene er selvsagt ikke nødvendigvis de eneste eller de viktigste svakhetene ved å bruke Chainlink. Det er også viktig å nevne at Chainlink har mange styrker og muligheter, og at det kan være et nyttig verktøy for mange brukere av blockchain og smarte kontrakter.

Lignende tjenester/kryptovalutaer

Det finnes en rekke tjenester/kryptovalutaer som ligner på Chainlink, selv om de kan variere noe i hvordan de fungerer og hva de tilbyr. Her er noen eksempler på tjenester/kryptovalutaer som ligner på Chainlink:

Disse tjenestene/kryptovalutaene er bare noen få eksempler, og det finnes mange andre tjenester som ligner på Chainlink. Hvis du vil vite mer om dette, kan det være lurt å undersøke emnet videre og sammenligne tjenestene med hverandre for å finne den som passer best for dine behov.

faq om chainlink

FAQ