Ved å fortsette bruken av denne nettsiden, godtar du våre retningslinjer for bruk og lagring av data( i tråd med GDPR).
Les mer om våre retningslinjer

Kjøpe Dogecoin

Dogecoin DOGE LogoDogecoin DOGE er en litecoin som er blant de 10 største kryptovalutaene i verden. Dogecoin er kjapp, praktisk og er basert på Scrypt-algoritmen. Kryptovalutaen ble i begynnelsen lagd som en spøk, men ble raskt populær. Den markedsføres som den morsomme og vennlige internett-valutaen.

Ønsker du å handle Dogecoin DOGE? Du kan trade DOGE og andre kryptovalutaer på alle handelsplassene i listen nedenfor. Sammenlign og finn beste stedet for deg å handle kryptovaluta.

Hvordan kjøpe Dogecoin?

Du kan trade Dogecoin DOGE på to forskjellige måter.

  1. Trade Dogecoin DOGE gjennom CFDer hos eToro eller Skilling. Da trader du på endringen i prisen på kryptovalutaen uten å eie den direkte. Du kan gå både long og short.
  2. Du kan også handle i kryptovalutaen gjennom å faktisk kjøpe kryptovalutaen på internasjonale kryptobørser.

En CFD er et finansielt instrument, som er en kontrakt, typisk mellom en megler og en investor, hvor den ene parten godtar å betale den andre forskjellen i verdien av et verdipapir, mellom åpning og lukking av handelen. Du kan enten holde en lang posisjon (spekulere at prisen vil stige) eller en kort posisjon (spekulere at prisen vil falle). Dette anses som en kortsiktig investering da CFD-er brukes innenfor kortere tidsrammer.

Hva er Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) er en peer-to-peer, åpen kildekode kryptovaluta. Den regnes som en altcoin og ble lansert i desember 2013 med bildet av en Shiba Inu-hund som logo. Teknologien fra Dogecoins blokkjede  er hentet fra Litecoin og har noen fordeler. Viktige funksjoner ved valutaen er at den bruker en krypteringsalgoritme, har en lag pris og et ubegrenset tilbud. Dogecoin er ansett for å være en altcoin.

Dogecoin ble lansert som en spøk i slutten av 2013 av programvareutviklerne Billy Marcus og Jackson Palmer. Billy og Jackson var to venner fra Reddit som aldri hadde møttes offline. Valutaen ble lagd som ett letthjertet initiativ for å lage en enkelt tilgjengelig og praktisk valuta.

Dogecoin har en motsatt logikk sammenlignet med Bitcoin

Bitcoin er lagt for å være en knapp valuta der den totale sirkulasjonen av mynter er begrenset, for å holde verdien opp og for å motvirke inflasjon. Dogecoin er lagd med motsatt logikk, man har med vilje lagt rikelig med mynter slik at den skal enkelt tilgjengelig. Det mimes 10 000 nye mynter hver minutt på Dogecoin mot 12,5 bitcoin hvert 10e minutt. Det finnes ca 130 milliarder DOGE mot 19 millioner bitcoin.

Den første Meme-valutaen

Dogecoin har ansiktet til Shiba Inu -hunden fra » doge » -memet som logo og navnebror. Den ble introdusert 6. desember 2013, og utviklet raskt sitt eget nettsamfunn

De kombinerte to da populære temaer i nettkretsen deres: den fremadstigende kryptovalutaen Bitcoin og et meme med en Shiba Inu og en feilstavet versjon av ordet «hund».

Dogecoin - slik fungerer valutaen

Dogecoin Manifestet

Man har lagt et manifest, hva det nå skal være bra for som lyder som dette, oversatt fra engelsk.

«Vi er Dogecoin, den tilfeldige kryptobevegelsen som får folk til å smile.

Vi utvikler en valuta for folket, og vi streber etter å bare gjøre det gode hver dag.
Gjennom dette arbeidet har vi kommet til å verdsette:

For å være nyttig verdsetter vi nytte fremfor teknisk glans. Ved å være personable verdsetter vi enkeltpersoner og interaksjoner fremfor profittdrevet økonomi . Ved å være imøtekommende verdsetter vi samarbeid og tillit fremfor konkurranse og eksklusivitet. Som pålitelig verdsetter vi fungerende løsninger fremfor leveringshastighet .

Det vil si at mens det er verdi i varene til høyre, verdsetter vi varene til venstre mer.»

Dette er underskrevet av Billy Markus, Gary Lachance, Jens Wiechers, Max Keller, Michi Lumin, Ross Nicoll og Timothy Stebbing.

Historien til Dogecoin

Dogecoin ble opprinnelig dannet som en spøk. Kryptovalutaen ble skapt av IBMs programvareingeniør Billy Markus og Adobes programvareingeniør Jackson Palmer. De ønsket å lage en peer-to-peer digital valuta som kunne nå et bredere publikum enn Bitcoin og de ville distansere valutaen fra den kontroversielle historien til andre mynter. Dogecoin ble lansert 6. desember 2013.

Myntenheten ble kjapt populær og fikk sitt eget nettsamfunn på plattformen Reddit.

Palmer kjøpte domenet Dogecoin.com og lagt til en splash-skjerm, som inneholdt myntens logo og spredt Comic Sans -tekst. Markus tok kontakt med Palmer etter å ha sett nettstedet, og de to startet arbeidet med å utvikle valutaen.

Dogecoins blokkjede var basert på de eksisterende kryptovalutaene Luckycoin og Litecoin, som bruker krypteringsteknologi i deres proof-of-work- algoritme.

Hype og krakk

Den 19. desember 2013 hoppet Dogecoin nesten 300 % i verdi på 72 timer, og steg fra USD 0,00026 til USD 0,00095, med et volum på milliarder av Dogecoins per dag. Denne veksten skjedde i en tid da bitcoin og mange andre kryptovalutaer nøstet etter Kinas beslutning om å forby kinesiske banker å investere i bitcoin-økonomien. Tre dager senere opplevde Dogecoin sin første store krasj ved å falle med 80 % på grunn av denne hendelsen og store gruvebassenger som utnyttet den lille mengden datakraft som kreves på den tiden for å utvinne Dogecoin.

Den 25. desember 2013 skjedde det første store tyveriet av Dogecoin da millioner av mynter ble stjålet under et hack på den elektroniske kryptovaluta- lommebokplattformen Dogewallet. Hackeren fikk tilgang til plattformens filsystem og endret send/motta-siden for å sende alle mynter til en statisk adresse. Denne hacking-hendelsen økte tweets om Dogecoin, noe som gjorde den til den mest omtalte altcoinen på Twitter på den tiden, selv om den var i referanse til en negativ hendelse. For å hjelpe de som mistet penger på Dogewallet etter bruddet, startet Dogecoin-fellesskapet et initiativ kalt «SaveDogemas» for å hjelpe til med å donere mynter til de som fikk dem stjålet. Omtrent en måned senere ble det donert nok penger til å dekke alle myntene som ble stjålet.

I januar 2014 overgikk handelsvolumet til Dogecoin kort tid det for Bitcoin og alle andre kryptovalutaer til sammen. Imidlertid forble markedsverdien betydelig bak Bitcoins. I utgangspunktet inneholdt Dogecoin en randomisert belønning som mottas for hver gruveblokk. I mars 2014 ble imidlertid denne oppførselen senere oppdatert til en statisk blokkbelønning.

Logoen ble lagd av ShibeMint

Et kobber- og sølvtoken som representerer Dogecoin, ble preget i 2014 av ShibeMint. Noen ble solgt med private nøkler.

Medgründer Jackson Palmer forlot kryptovalutamiljøet i 2015 og har ingen planer om å vende tilbake, etter å ha kommet til den tro at kryptovaluta, opprinnelig tenkt som et libertariansk alternativ til penger, er fundamentalt utnyttende og bygget for å berike sine fremste talsmenn. Hans medgründer, Billy Markus, var enig i at Palmers posisjon var generelt gyldig.

I løpet av 2017 til begynnelsen av 2018- kryptovalutaboblen nådde Dogecoin en kort periode en topp på 0,017 USD/ Ð1 den 7. januar 2018, og plasserte dens totale markedsverdi nær 2 milliarder USD .

I juli 2020 økte prisen på Dogecoin etter en TikTok- trend som hadde som mål å få Dogecoin til USD 1.

9. mai 2021 kunngjorde SpaceX et rideshare-oppdrag til Månen fullstendig finansiert av Dogecoin, og ble dermed det første romoppdraget finansiert av en kryptovaluta. Elon Musk bekreftet denne nyheten via Twitter. DOGE-1 vil være en mindre nyttelast på 40 kg på Intuitive Machines IM-1- oppdrag i Q1 2022.

14. august 2021 kunngjorde Dogecoin Foundation «gjenetableringen av Dogecoin Foundation (est 2014), med et fornyet fokus på å støtte Dogecoin-økosystemet, fellesskapet og fremme fremtiden til Dogecoin Blockchain.» Stiftelsen ble fornyet av tillegget til styret av bemerkelsesverdige rådgivere som Vitalik Buterin (medgründer og oppfinner av Ethereum) og Jared Birchall (som representerer Elon Musk).


Kryptovaluta og beskatning

Skatteetaten har fastslått at det ikke skal tillegges merverdiavgift (MVA) ved kjøp og salg av bitcoin innad i Norge. Videre anses virtuell valuta som et formuesobjekt, som igjen betyr at gevinster skal beskattes på ordinær måte. Norske skatteytere er pålagt å innrapportere beholdninger til myndighetene i skattemeldingen ved utgangen av hver ligningsperiode.

Kjøp og salg av kryptovaluta i Norge

Finanstilsynet lanserte i 2019 en registerordning for vekslere av digital valuta. Det åpnet dørene for at norske selskap kunne tilby kjøp og salg av kryptovaluta til offentligheten. Bransjen er strengt regulert og alle foretak må registrere seg hos Finanstilsynet, uavhengig av omsetningsbeløp. Norske kryptovalutabørser er samtidig underlagt hvitvaskingsloven, med plikt om å rapportere mistenkelige transaksjoner til myndighetene. Per dags dato er det mulig å verifisere identiteten sin enten med VIPPS eller BankID.

Per dags dato er det 3 operative kryptovalutabørser i Norge som tillater kjøp av kryptovaluta. Det inkluderer Firi, Kaupang Krypto og NBX (Norwegian Block Exchange).