Ved å fortsette bruken av denne nettsiden, godtar du våre retningslinjer for bruk og lagring av data( i tråd med GDPR).
Les mer om våre retningslinjer

Tezos XTZ - blockchain-nettverk og token

Tezos er en blockchain-nettverk og digital token (XTZ) som er fokusert på brukerdeltakelse i desentralisert finans (DeFi), desentraliserte applikasjoner og ikke-fungible tokens (NFT). Det bruker et proof-of-stake-mekanisme for å validere transaksjoner, som er mer energieffektivt enn proof-of-work-mekanismen som brukes av Bitcoin
Nettverkets governance er basert på økonomiske interesser og hindrer harde forks. Tezos ble opprettet av Ardivur og Kadivleen Breitman, og dens initial coin offering (ICO) i 2017 var den mest vellykkede til dags dato. Imidlertid ble prosjektet plaget av interne stridigheter og rettslige problemer, og prisen på Tez har variert sterkt siden oppstarten.

Nøkkelinformasjon Verdi
Navn Tezos
Token Tez (XTZ)
Blockchain-type Desentralisert
Sikkerhet Proof-of-stake

Hvordan å kjøpe Tezos XTZ

For å kjøpe Tezos, må du først sette opp en Tezos-lommebok for å lagre tokenene dine. Deretter kan du kjøpe Tezos på en kryptobørs ved hjelp av en digital valuta som Bitcoin eller Ethereum. Noen børser som tilbyr Tezos inkluderer Binance, Kraken og Coinbase.

Når du har kjøpt Tezos, kan du overføre dem til lommeboken for å holde dem trygt. Det er viktig å gjøre egne undersøkelser og sammenligne ulike børser og lommebokalternativer før du gjør et kjøp. Som med enhver investering, er det også viktig å være oppmerksom på de potensielle risikoene og bare investere det du har råd til å tape.

Slik investerer du i Tezos XTZ

Historien til Tezos

Tezos er en blockchain-plattform og digital token som ble opprettet av Arthur og Kathleen Breitman. Det ble utviklet med fokus på brukerdeltakelse i desentralisert finans (DeFi), desentraliserte applikasjoner og ikke-fungible tokens (NFT). Tezos skiller seg ut fra andre blockchain-plattformer ved at den bruker en økonomisk staked-basert governance-modell som forhindrer harde forks.

Tezos ble lansert i 2017 med en initial coin offering (ICO) som var den mest vellykkede til dags dato. Imidlertid ble prosjektet plaget av interne stridigheter og rettslige problemer, noe som førte til forsinkelser i token-distribusjonen. Tez startet handelen litt under $3 i 2018, men falt til en lav på $0,36 innen utgangen av året. Det nådde en topp på $8,55 i oktober 2021 og var på $2,21 som den 9. juni 2022. Tez steg nesten 9% den dagen etter at Tether (USDT) sa at det ville sette ut sin ledende stablecoin på Tezos-nettverket.
Siden lanseringen har Tezos vokst til å bli en av de mest populære blockchain-plattformene, og tokenet Tez har vært en populær investering for kryptoentusiaster.

Hva er forskjellen mellom Bitcoin og Tezos

Tezos og Bitcoin er begge blockchain-plattformer som har mange likheter, men det finnes også en rekke forskjeller mellom de to. En av de største forskjellene er at Tezos bruker en proof-of-stake-mekanisme for å validere transaksjoner, mens Bitcoin bruker en proof-of-work-mekanisme.

Proof-of-stake betyr at brukerne som har mest “stake” (økonomiske interesser) i plattformen har størst innflytelse på hvordan den fungerer, mens proof-of-work betyr at brukere som bidrar med mest datakraft har størst innflytelse. Proof-of-stake er generelt sett mer energieffektivt enn proof-of-work.

En annen forskjell mellom Tezos og Bitcoin er at Tezos har en governance-modell som forhindrer harde forks, mens Bitcoin har vært rammet av flere harde forks som har ført til at plattformen har splittet seg i ulike versjoner. Tezos’ governance-modell betyr også at oppgraderinger og endringer på plattformen velges gjennom en stemmeprosess der brukere med mest stake har størst innflytelse.
I tillegg til disse forskjellene, er det også forskjeller i bruksområder, tekniske detaljer og popularitet mellom Tezos og Bitcoin. Tezos er for eksempel mer fokusert på DeFi, NFT-prosjekter og smarte kontrakter enn Bitcoin, og det har også en mindre utbredt bruksbase.

Mer om Bitcoin

Bitcoin er en digital valuta som ble utviklet av en ukjent person eller gruppe med pseudonymet Satoshi Nakamoto. Det ble først presentert i en white paper i 2008, og lansert i 2009. Siden lanseringen har Bitcoin blitt en av de mest populære og verdifulle kryptovalutaene i verden.

Bitcoin ble designet for å være et desentralisert, peer-to-peer betalingssystem som eliminerer behovet for mellomledd som banker og andre finansinstitusjoner. Det bruker en proof-of-work-mekanisme for å validere transaksjoner og sikre at ingen enkeltperson eller gruppe kan manipulere nettverket. Bitcoin er også det første eksempelet på en blockchain-teknologi, som er et distribuert hovedboksystem som gir høy sikkerhet og gjennomsiktighet.
Etter lanseringen vokste Bitcoin raskt i popularitet og verdi, og det ble etterspurt som et betalingsmiddel og en investering. Imidlertid har det også vært rammet av volatilitet og reguleringsspørsmål, og det har vært en rekke høyprofilerte sikkerhetsbrudd og kontroverser knyttet til Bitcoin. Selv om det fortsatt er en av de mest verdifulle kryptovalutaene, er det fortsatt usikkert hva fremtiden vil bringe for Bitcoin og kryptovalutaer generelt.

Skatt på krypto i Norge

I Norge er skatt på gevinster fra kryptovalutahandel generelt sett lik skatt på andre former for kapitalinntekt. Det betyr at gevinster fra kjøp og salg av kryptovaluta må oppgis på selvangivelsen og at skatt må betales av gevinst over 10 000 kroner per person per år. Dette gjelder både gevinster fra kortsiktig og langsiktig handel med kryptovaluta.

Det er imidlertid enkelte unntak fra skatteplikten. For eksempel er gevinster fra kjøp og salg av kryptovaluta som er høyere enn 10 000 kroner per person per år, men mindre enn 50 000 kroner per person per år, skattefrie dersom kryptovalutaen ikke har blitt omsatt i løpet av de siste to årene. Dette gjelder imidlertid bare dersom kryptovalutaen ble kjøpt før 1. januar 2018.
Det er også viktig å merke seg at dersom du mottar kryptovaluta som lønn eller gaver, vil du også måtte betale skatt av verdien av kryptovalutaen. Det anbefales derfor å holde seg oppdatert på gjeldende regler og rådføre seg med en skatteprofesjonal.

Farer med ukjente cryptovalutaer

Det er mange farene forbundet med å investere i ukjente kryptovalutaer. En av de største risikoene er at mange av disse valutaene er svært volatile og kan ha store svingninger i verdi, noe som kan føre til store tap for investorer. Det er også en risiko for at valutaen kan bli hacket eller stjålet, noe som kan føre til at investorene mister pengene sine.
Det er også en risiko for at mange av disse ukjente kryptovalutaene kan være svindel, der selgere prøver å lokke investorer til å investere i en valuta som ikke har noen reell verdi. Det er viktig å gjøre grundig research og undersøke en valuta nøye før man investerer i den, for å unngå å bli lurt.
En annen fare med ukjente kryptovalutaer er at mange av dem har lite eller ingen bruksbase, noe som betyr at det kan være vanskelig å selge eller omsette valutaen i fremtiden. Dette kan føre til at investorer sitter fast med en valuta som ikke har noen verdi, og som ikke kan omsettes for andre valutaer eller fiat-penger.
Det er også en risiko for at ukjente kryptovalutaer kan være svært illikvide, noe som betyr at det kan være vanskelig å kjøpe eller selge valutaen på kort varsel. Dette kan føre til at investorer ikke kan realisere gevinster eller unngå tap på en effektiv måte.
Til slutt er det også en risiko for at mange av disse ukjente kryptovalutaene kan være utsatt for reguleringsspørsmål eller restriksjoner fra myndighetene. Dette kan føre til at valutaen blir forbudt eller begrenset i bruk, noe som kan føre til tap for investorer.
Alt i alt er det viktig å være klar over disse farene og gjøre grundig research før man investerer i ukjente kryptovalutaer.

FAQ

 • Hva er Tezos?

  Tezos er en blockchain-plattform og digital token som ble opprettet av Arthur og Kathleen Breitman. Det ble utviklet med fokus på brukerdeltakelse i desentralisert finans (DeFi), desentraliserte applikasjoner og ikke-fungible tokens (NFT). Tezos skiller seg ut fra andre blockchain-plattformer ved at den bruker en økonomisk staked-basert governance-modell som forhindrer harde forks.
 • Hvordan kjøper jeg Tezos?

  Du kan kjøpe Tezos på en kryptovalutabørs eller en peer-to-peer-plattform ved å bruke fiat-valuta eller andre kryptovalutaer. Det anbefales å gjøre grundig research og sammenligne tilbud fra ulike plattformer før du kjøper Tezos. Du bør også sikre deg at du har en sikker lommebok for å lagre Tezos-tokensene dine.
 • Hva er forskjellen mellom Tezos og Bitcoin?

  Tezos og Bitcoin er begge blockchain-plattformer som har mange likheter, men det finnes også en rekke forskjeller mellom de to. En av de største forskjellene er at Tezos bruker en proof-of-stake-mekanisme for å validere transaksjoner, mens Bitcoin bruker en proof-of-work-mekanisme. Proof-of-stake betyr at brukerne som har mest "stake" (økonomiske interesser) i plattformen har størst innflytelse på hvordan den fungerer, mens proof-of-work betyr at brukere som bidrar med mest datakraft har størst innflytelse.
 • Hva er risikoen ved å investere i Tezos?

  Som med alle investeringer er det en risiko for tap ved å investere i Tezos. Dette kan skyldes at verdien av Tezos kan svinge, at det kan være hacking eller tyveri av tokens, og at det kan være uforutsigbare endringer i reguleringer eller bruksområder for Tezos. Det er derfor viktig å gjøre grundig research og vurdere risikoen mot mulige gevinster før du investerer i Tezos.
 • Hva er Tezos' bruksområder?

  Tezos er primært rettet mot desentralisert finans (DeFi), desentraliserte applikasjoner (dApps) og ikke-fungible tokens (NFT). Dette betyr at Tezos kan brukes til å utvikle og hoste finansielle tjenester, verktøy og prosjekter som er desentraliserte og ikke avhengige av mellomledd som banker eller andre institusjoner. Tezos kan også brukes til å utvikle og hoste unike digitale eiendeler og samleobjekter i form av NFT.
 • Hvordan lagrer jeg Tezos trygt?

  Det anbefales å lagre Tezos i en sikker lommebok som gir deg kontroll over private nøkler og som ikke er koblet til en børs eller en annen tredjepart. Det finnes ulike typer lommebøker for Tezos, inkludert hot wallets som er tilgjengelige på nettet og cold wallets som er offline og mer sikre. Du bør velge en lommebok som passer dine behov og sikre at den er kryptert og har godt etablert sikkerhetsfunksjoner.
 • Kan jeg stake Tezos og tjene avkastning?

  Ja, det er mulig å stake Tezos og tjene avkastning på det. Staking betyr å sette Tezos-tokens i en lommebok og la dem være "låst" i en periode, noe som bidrar til å sikre Tezos-nettverket og validere transaksjoner. I bytte mot å stake tokens, vil du motta en del av blokkbelønningen som utdeles til validatorer i nettverket. Dette kan generere en avkastning på investeringen din, men det er viktig å huske på at staking også innebærer en risiko for tap.
 • Hva er XTZ?

  XTZ er et cryptocurrency som også kalles Tezos. Det er en desentralisert digital valuta som brukes på Tezos-plattformen for å utføre transaksjoner og smarte kontrakter. Tezos-plattformen er en blockchain-teknologi som gir brukerne muligheten til å enkelt utvikle og implementere deres egne dApps (decentralized applications) på en sikker måte.

Anmeldelse

Tezos er en blockchain-nettverk og digital token. Nettverket har en unik governance-mekanisme og bruker en proof-of-stake-mekanisme for å validere transaksjoner. Tezos hadde en vellykket ICO i 2017, men har siden blitt innblandet i maktkamper og juridiske saker.

Fordeler

 • Unik governance-mekanisme som hindrer harde forks i blockchainen
 • Bruker en proof-of-stake-mekanisme for å validere transaksjoner, som er mer energieffektiv enn proof-of-work-mekanismen til Bitcoin
 • Har støtte for desentralisert finans, desentraliserte applikasjoner og non-fungible token-prosjekter
 • Har hatt en vellykket initial coin offering (ICO)

Bakdeler

 • Har blitt innblandet i maktkamper og juridiske saker etter ICO-en
 • Prisen på Tez-tokenet har falt kraftig siden det nådde en topp på over $8 i 2021
 • Konkurrerer med mange andre blockchain-prosjekter og digital tokens i denne nisjen
 • Det er fortsatt usikkerhet rundt reguleringen av ICO-er og kryptovalutaer generelt, noe som kan påvirke Tezos på negativ måte.